Hrvatska ukorena od tijela Vijeća Europe zbog homofobije?

31. August 2009 in Hrvatski


Zbog pritužbe Europskog odbora za socijalna prava i odnose Ministarstvo obrazovanja povuklo je udžbenike za biologiju za osmi i treći razred gimnazije iz uporabe.


Zagreb (kath.net/Večernji list)
Radi rečenica u udžbenicima kao“ u pubertetu sazreli mladići i djevojke postaju sposobni za normalni, heteroseksualni odnos“; „kontracepcija blokira normalnu funkciju spolnih organa“, „Roditelji su odgovorni što su im djeca postali homoseksualci“, „namjernim pobačajem prekida se život ljudskog bića i ugrožava zdravlje žene“, Europski odbor za socijalna prava i odnose ukorilo je Hrvatsku zbog homofobije u školskim udžbenicima, tako tvrdi Večernji list u izdanju od 27.8.2009., a pritom se poziva na izjavu Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Isti je nadodao da se ukor odnosi i na program seksualne edukacije Teen Star.

Večernji list dalje navodi da je Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa povuklo udžbenike iz uporabe.

Udruga Grozd ), odgovorna za sporne udžbenike, već je 8. svibnja 2009. g. pokrenula građansku inicijativu „Roditelji biraju“ te su tom prilikom izjavili: „Nakon što je program zdravstvenog odgoja udruge Glas roditelja za djecu – GROZD proglašen najboljim na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te nakon eksperimentalne provedbe u kojoj je 88,72% polaznika odabralo taj program, a tek 11,28% program Foruma za slobodu odgoja (člana koalicije homoseksualnih i feminističkih udruga), spomenuti je lobi pojačao pritisak na MZOŠ da odustane od daljnjeg provođenja bilo kojeg programa zdravstvenog odgoja. Taj lobi, naime, ne može podnijeti mogućnost da roditelji biraju između više programa kao što je to bilo u zdravstvenom odgoju (jer tada gubi), već želi svoj djeci i roditeljima nametnuti jedan program, i to svoj.“

Nadalje navodi GROZD da je unatoč velikoj potrebi za sveobuhvatnim zdravstvenim odgojem, program zdravstvenog odgoja maknut iz škola, a roditeljima i djeci nije dan izbor nego su otvorena vrata radikalnom lobiju.



© 2009 www.kath.net