'Naša budućnost i sudbina naše planete su u opasnosti'

9. Jänner 2009 in Hrvatski


U četvrtak Papa Benedikt XVI. primio jediplomate. Grozno je da i u bogatim zemljama postoji sve više siromašnih. "najsiromašnije" ubrojio je i nerođene.


Vatikan (kath.net/RV/div)
„Naša budućnost i sudbina naše planete su u opsanosti"! Ovo je Papa Benedikt XVI u četvrtak izjavio pred diplomatima. U dugom govoru povodom Nove Godine zatražio je primirje u pojasu Gaze te internacionalnu podršku u stvaranju dijaloga između Izraela i Sirije. Svjetska se zajednica ne smije obeshrabriti uslijed mnoštva konflikata koji eskaliraju – između ostaloga u Gruziji - nego bi trebala udvostručiti zalaganje za mir.

Papa je zabrinuto komentirao glad u svijetu. Potrebna je „efikasna strategija". Grozno je da i u bogatim zemljama postoji sve više siromašnih. U „najsiromašnije" ubrojio je i nerođene. Vezano uz financijsku krizu, Benedikt navodi „novo povjerenje" – a to može samo nastati ukoliko se dostojanstvo čovjeka respektira.
Papa se također žalio na diskriminaciju i proganjanje kršćana u zemljama kao Irak ili Indija. Kršćanstvo je „religija slobode i mira", te je „u službi javnog dobra". U Aziji crkva treba više vjerske slobode, ali zapad također mora „iza sebe ostaviti svoje predrasude i neprijateljstva protiv kršćana".

Benedikt XVI podrobno je opisao situaciju u Africi, gdje ga u ožujku vodi sljedeće pastoralno putovanje. Moli za mir u Somaliji, Sudanu, Kongu i u Zimbabve-u. U pogledu na Latinsku Ameriku pohvalio je temeljni ugovor između Brazila i Vatikana „koji će olakšati evangelizacijski zadatak crkve". Brazil je sa 137 milijuna katolika najveća katolička zemlja.



© 2009 www.kath.net