Bog nije Sudac koji kažnjava?

4. Jänner 2008 in Hrvatski


40.000 mladih na Taizé-susretu: Prior zajednice, njemački katolik Alois Löser, upozorava na sliku Boga kao Sudca koji kažnjava.


Genf ( kath.net/idea)
Sa pobožnostima i molitvom je oko 40 000 mladih iz 50 zemalja ušlo u novu Godinu. Sudjelovali su na europskom susretu mladih ekumenskog komuniteta Taizéja ( Burgund/ Južna Francuska) u Genfu/ Švicarskoj. Prior zajednice, nijemac Alois Löser, pozvao je na više solidarnosti među narodima. Oskudna dobra ovoga svijeta moraju se podijeliti pravednije, rekao je 1. siječnja na kraju. U pogledu na sliku Boga, upozorio je da se Bog ne gleda kao sudac koji kažnjava. Löser misli, da je ovakva predodžba u povijesti Kršćanstva vodila samo k lošem.

Löser: „Usudimo se reći, da Bog ne može drugačije, nego voljeti!" Sudionici su slavili Silvestrovo u 150 mjesta u kantonu Genfa, Waadta i Freinurga. Slijedeći europski Taizé susret treba se održati od 29. prosinca 2008 do 2. siječnja 2009 u Brüsselu. Susreti su priređevani od 1978 godine. Kod zadnjeg susreta susrelo se oko 50.000 protestanata, katolika i pravoslavaca u Milanu (Italija).

Komunitet Taizéa, osnovan je 1940, njemu pripadaju 100 braće iz 25 država. Osnivač Roger Schutz, rođen 1915, sin jednog reformiranog švicarskog župnika, smrtonosno je bio uboden u kolovozu 2005 od psihički bolesne posjetiteljice pri večernjoj molitvi u Taizéju. Kommunitet Taizéja je jedan od najutjecajnih i najpopularnijih duhovnih pokreta sadašnjice. Tisuće, pogotovo mladih Kršćana hodočaste godišnje u francusko selo kod Clunyja, da bi molili i doživjeli duhovno zajedništvo. I pjesme iz Taizéja su jako razglašene.


© 2008 www.kath.net