48 satna borba za život 'pobacene' bebe

5. Mai 2010 in Hrvatski


Beba pobačena u 22. tjednu trudnoće preživjela je 2 dana izvan tijela majke. Pravne mjere provest će se protiv liječnika i dvije medicinske sestre.


Rim (kath.net/CNA)
Beba pobačena u 22. tjednu trudnoće preživjela je 2 dana izvan majčinog tijela. Majka se odlučila za pobačaj nakon što je ultrazvukom dijagnosticirana sumnja rascjepa nepca. Pobačeno dijete ostavljeno je bez nadzora. Zbog nerazvijenih pluća beba ove dobi ne može preživjeti duže od jednog sata izvan majčinoga tijela. Međutim, sljedeći promatrani su pokreti, disanje i otkucaji srca. Beba je nakon toga donesena na intenzivan odjel za novorođenčad, gdje je i sljedeći dan umrla u inkubatoru.

Pravni koraci inicirani su protiv doktora i dvije medicinske sestre. Pobačaj djeteta koje može preživjeti izvan majčinoga tijela prema talijanskom pravu samo onda je dopušteno ako je život majke u opasnosti. Liječnici moraju provesti sve mjere kako bi osigurali preživljavanje djeteta. Između ostalog predviđena je također autopsija bebe. Postoji mogućnost da je krivo određena starost djeteta. Ako je dijete bilo starije samo 4 ili 5 dana šanse za priživljavanje bitno su veće, tako iz stručnih krugova.


© 2010 www.kath.net