Kako Marija gleda Boga, to je za poludjeti

3. Jänner 2008 in Hrvatski


Dubokoumne misli iz programa talijanskog komičara, pjevača i glumca Roberta Benignija.


Misericordia ( www.kath.net, mc) „Ljubav je jednina granica slobode, koja nas još više oslobađa." Ovako citira katolički internet portal „korazym"iz Roberto Benigninijeva programa od 2002 do 2006 godine. Ali što znači ova dvosmislena i puno puta zlorabljena riječ „ljubav" talijanskom komičaru? Ljubav je rođena kad je došao Isus Krist, izumitelj ljubavi. Prije svega je Krist postao čovjekom, da bi čovjek postao Bogom, i tako smo mi u Njemu postali druga osoba Trojstva. …I onda je izumio ljubav, ljubav bez koristoljublja, koje prije Isusa nije bilo… i On nam je dao da dozrelimo… i On nas je milijune godina unaprijedio."

Vjerski život njegove obitelji u malom selu Misericordia (Milosrđe) u Toskani duboko ga je oblikovao. Otac mu leži nakon ratne ozljede u komi. Njegova majka donosi Majci Božjoj svoje zadnje blago, četiri guščića. Nakon četiri dana otac budi. „Mi smo predivni i jedinstveni! Mi imamo predivan život i nitko od nas ne smije sebe zaboraviti i svoju jedinstvenost. „ Ne može se suzdržati od klicanja Mariji. Granice između teologije, humora i propovjedi nestaju u ganuću. „Možda Bog ne postoji ali Djevica Marija je zasigurno Njegova Mama! Što je Madonna napravila, to si ne možemo zamisliti." Ako se časti Djevica Marija, onda i druge žene ne odlaze praznih ruku. „Žena je vrhunac Stvaranja, zadnje što je Bog napravio, je najveće. Kada žene traže jednakost, čini se kao da se hoće ograničiti." Benignijev veliki idol: Talijanski nacionalni pjesnik Dante Alighieri (1265-1321) i njegovo djelo „Božanska komedija". Na putu kroz pakao, čisitlište i raj, pjesnik vidi na kraju, na vrhu raja Mariju. „Kako lijepo", oduševljeno će Benigni, „takvu ženu imati, na nju misliti, nju voljeti, ili ju jednostavno pozdraviti: Ave Maria! Bogu se sviđa ova žena, On je zaljubljen u Mariju, osim toga ona je majka Isusova. …"

Kako je to uvijek kod majke i djeteta, njih dvoje si sliče. „Madonna je cilj, trenutak u povjesti čovječanstva, na kojeg bi mi svi trebali gledati, da se podsjetimo tko smo i kuda idemo. Bog je napravio Mariju tako lijepu, tako ju je volio, da je odlučio da se da napraviti od nje." „Za nas je Marija živo vrelo, fontana nade. To me osvježava, i ja hoću uvijek stajati ispod tog vodenog mlaza! Ako netko nešto hoće mora se javiti Mariji, Djevici Majci, jer inače nada ne može letjeti. Barem jednom na dan trebalo bi se reći: „Hvala, Marijo!" Ne zna se zašto, ali nešto nam je sigurno dala, iako nismo za to molili." „Samo Marijine oči mogu gledati Boga – to sanjam noću – kako Marija Boga gleda, to je za poludjeti. On je Istina, tu nema ništa osim Boga, i pisano je, da će mo svi jednog dana vidjeti Istinu. I više: Siguran sam da će svatko od nas biti Istina, biti Bog…"


© 2008 www.kath.net